
Certificatul de Urbanism
Despre Certificatul de Urbanism: explicat succint pe intelesul tuturor
Ce este un Certificat de Urbanism?
Conform legii 50/1991 cu modificarile si completarile ulterioare, Certificatul de urbanism este actul de informare prin care se fac cunoscute solicitantului elementele privind regimul juridic, economic şi tehnic al imobilului, caracteristicile zonei în care se găseşte imobilul (amplasamentul), cerinţele urbanistice care urmează să fie îndeplinite, precum şi lista avizelor şi acordurilor necesare în vederea autorizării executării lucrărilor de construcţii.
Cu alte cuvinte acest document ne specifica clar ce avem voie si ce nu avem voie sa construim. Ne specifica care sunt permisiunile si care sunt interdictiile in functie de zona urbanistica in care se afla imobilul pus in discutie.
De cate feluri este Certificatul de Urbanism?
Certificatul de Urbanism este in principal de doua feluri: 1. De construire; 2. De informare
- 1.Certificatul de urbanism de construire il solicitam pentru lucrari de construire, imprejmuire, demolare, etc
- 2.Certificat de Urbanism de informare il solicitam cand vrem sa aflam informatiile generale despre acel teren: Incadrare in Regulamentul Local de Urbanism, permisiuni si interdictii, regimul tehnic, economic si juridic. Aceste informatii se afla si in cazul 1. Certficiat de Urbanism de construire.
- 3. Mai exista si alte scopuri pentru emitere a Certificatului de Urbanism insa nu fac obiectul aceste discutii.
Cand avem nevoie de Certificat de Urbanism?
In primul rand cand vrem sa aflam situatia juridica a acelui teren dar si in situatia in care doriti sa cumparati un teren este recomandat sa solicitam un Certificat de Urbanism de informare de la primarie.
In al doilea rand cand ne dorim sa construim ceva si avem nevoie de o Autorizatie de Construire. Conform legii, aproape orice fel de constructie necesita o Autorizatie de Construire.
Cine poate solicita un Certificat de Urbanism?
Solicitantul poate fi oricine, atat timp cat are o copie a actului de proprietate si un extras de Carte Funciara. Mai departe vom lasa articolul din legea 50/1991:
-
(1) Solicitantul certificatului de urbanism poate fi orice persoană fizică sau juridică interesată să cunoască informaţii cu privire la un imobil – teren şi/sau construcţii.
(2) Pentru emiterea certificatului de urbanism nu este necesar ca solicitantul să deţină un titlu asupra imobilului, actul fiind cu caracter de informare, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 16 alin. (1) din prezentele norme metodologice, referitoare la extrasul de Carte funciară.
Ce acte am nevoie pentru un Certificat de Urbanism de construire?
Pentru a solicita un Certificat de Urbanism de construire aveti nevoie de o documentatie care sa contina:
- Cerere
- Memoriu tehnic de arhitectura
- Planuri cadastrale 1:500 si 1:2000 eliberate de OCPI pentru imobilul in cauza
- Schema cu amplasarea / edificabilul pentru interventiile propuse
- Extras de Carte Funciara actualizat, la zi
- Copie acte de proprietate
- Dovada achitarii taxei